avondroodGroot Avondrood (Deilephila elpenor)

Groot Avondrood (Deilephila elpenor) is een nachtvlinder uit de Pijlstaartfamilie.
Groot Avondrood is herkenbaar aan de roze met olijfgroene voorvleugels  ( strakke diagonale lijnen) en de roze met zwarte achtervleugel. Op het olijfgroene borststuk bevindt zich een tamelijk scherp afgetekend rozerood lijnenpatroon dat zich voortzet in een lengtestreep over het achterlijf. Er is geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.
Spanwijdte van de vleugels is 45-60 mm.

(klik op de foto voor een vergroting- voor de volgende of vorige foto links of rechts op de foto klikken)

groot avondrood groot avondrood

Habitat
Groot Avondrood komt vrij algemeen voor in allerlei open terreinen (ruige graslanden, struwelen, slootkanten, brede bospaden, open plekken in het bos, heiden en duinen) ook in tuinen. De rups wordt doorgaans vaker waargenomen dan de vlinder.

Waardplanten
Vooral wilgenroosje, maar ook springzaad, wijnstok, waterdrieblad, kattenstaart en teunisbloem; in tuinen geregeld fuchsia. De waardplant van de rupsen is hoofdzakelijk Wilgenroosje (Epilobium angustifolium) en soms ook Fuchsia’s.

groot avondroodgroot avondrood

Vliegtijd en gedrag
Half mei-begin september in één, soms twee generaties. De vlinder wordt overdag soms rustend op de waardplant gevonden. Groot Avondrood vliegt vanaf de schemering en al vliegend foeragereert hij op kamperfoelie en op andere planten met buisvormige bloemen, zoals de rondondendron en azalea soorten. Daarvoor beschikt Groot Avondrood over een zeer lange tong (net als ander Pijlstaarten), die hij in de bloem steekt terwijl hij als een kolibrie voor de bloem zweeft. Deze bloemen worden door hem ook bestoven.


groot avondrood groot avondrood

Naam
Het was Linnaeus, die deze vlinder in 1758 zijn naam gaf. De Pijlstaartvlinders danken hun familienaam aan een uitsteeksel op de staart van de rups.

groot avondrood

Bronnen:
www.soortenbank.nl
www.vlindernet.nl
www.nederlandsesoorten.nl
www.deheimanshof.nl
www.noorderkempen.be/insecten
http://members.chello.nl/~jdeboer1/avondrood.html
wikipedia.org/wiki/Groot_avondrood

Rups:
De rups van Groot Avondrood (Olifantsrups) is eerst groen en verkleurt later naar zwartbruin met op het achterlijf 2 paar grote oogvlekken en een tamelijk korte doorn. Bij verstoring richt zij het voorste deel van het lichaam op en trekt de kop in. Zij leeft bij voorkeur van het Wilgenroosje. In de tuin is zij te vinden op Fuchsia. De rups foerageert ´s nachts maar komt op mooie dagen soms ook in de namiddag tevoorschijn om op een stengel te rusten en valt dan goed op. Rupsen die op zoek zijn naar een plaats om zich te verpoppen, vallen op door hun grootte en door de opvallende oogvlekken.
voor foto’s zie http://www.vlindernet.nl/fotoalbum.php
http://members.chello.nl/~jdeboer1/olifantsrups.html