Koninginnenpage (Papilio machaon)

In de achtertuin van de buren zat begin mei 2009 een koninginnenpage in de sering. De koninginnenpage is een elegante zwevende vlieger die grote afstanden af kan leggen. Deze dagvlinder behoort tot de familie grote pages (PAPILIONIDAE).
( Klik op een foto voor een vergroting, door op de pijltjestoetsen links en rechts te klikken kun je door het album bladeren.)

0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Uiterlijk:
de grondkleur van de vleugels is geel. Een doorlopende brede blauwe band met zwarte randen loopt op de bovenkant van de voor –en achtervleugel. Andere opvallende kenmerken  zijn de staartjes aan de achtervleugel en de rode stip in de binnenrandhoek.

Grootte:
De lengte van de voorvleugel vleugel varieert van  32 en 41 mm, het lijfje is ongeveer 45 mm lang.

Voorkomen:
In ons land een vrij zeldzame standvlinder, die de laatste jaren gelukkig steeds vaker wordt waargenomen. Het vaakst wordt hij gezien in het zuiden van het land.

Waardplanten
De koninginnenpage legt haar eitjes in o.a. schermbloemigen, zoals bevernel, engelwortel, pastinaak en venkel en soms op peen in de moestuin. Helaas worden de opvallende (groengekleurde ) rupsen dan als ongedierte gedood (bij deze beschermde soort is dat een overtreding van de flora- en faunawet).

Vliegtijd
Eind april-half juni en begin juli-half september in twee generaties. In warme jaren zelfs nog in oktober waargenomen (derde generatie?).

Bijzonder gedrag:
De koninginnenpage wordt vaak bij heuveltoppen gezien waar mannetjes en vrouwtjes elkaar ontmoeten: dit gedrag wordt 'hill-topping' genoemd.

Wetenschappelijke naam:
Het was Linnaeus die in 1758 deze vlinder zijn wetenschappelijke naam gaf:
Papilio = vlinder. Linnaeus duidde hiermee alle vlinders aan. Deze omvang werd telkens gereduceerd totdat Papilio alleen nog geldig was voor dit genus.
Machaon was een arts die aan de Griekse kant meevocht in de Troje-oorlog.

Buitenlandse namen:
De koninginnenpage wordt In Duitsland : Schwalbenschwanz  en in Engeland Swallowtail genoemd.
Enkele Oud Nederlandse namen: ridderkapel, zwaluwstaart, Page de la Reine-vlinder. In het Frysk: Swellesturtflinter.

(Bronnen: Veldgids dagvlinders (knnv), ANWB natuurgids, Flora en fauna van Europa, vlindernet.nl)