Zomergasten!

tjiftjaf kievit
     Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)        Kievit (Vanellus vanellus)

 

Tjiftjaf.

Voorjaar in de tuin! De tjiftjaf hoorden we al een paar dagen, maar nu liet deze kleine zanger zich ook zien.
( Klik op een foto voor een vergroting, door op de pijltjestoetsen links en rechts te klikken kun je door het album bladeren.)


Uiterlijk:
Een tjiftjaf is een kleine slanke zanger. De kleur is vaal olijfgroen. Er is een dunne, gele wenkbrauwstreep aanwezig en de tjiftjaf heeft bijna zwarte poten. De tjiftjaf herken je vooral aan zijn zang: hij zingt zijn eigen naam!

De tjiftjaf is een echte lentevogel: hij is één van de vroegste trekvogels die in het voorjaar naar het noorden trekken.

Voedsel:
Voornamelijk insecten. De tjiftjaf vangt deze hoog in de bomen.

Lengte:
10-12cm.

Kievit.

Voorjaar in de wei! Het heeft in onze beleving wat lang geduurd, maar de eerste kievit hebben we door de lucht zien buitelen, en 'kieoewiet kieoewiet' roepend. Te snel om te fotograferen, daarom deze klassiek beelden van deze prachtige weidevogel
( Klik op een foto voor een vergroting, door op de pijltjestoetsen links en rechts te klikken kun je door het album bladeren.)


Uiterlijk:
Een forse (31 cm groot), metaalgroene en zwart-witte plevierachtige vogel, met lange kuif en brede zwarte borstband, contrasterend met witte onderdelen.

Kenmerkend zijn ook de brede vleugels en de relatief langzame, flappende vlucht. De staart van de kievit is wit met brede zwarte eindband; onderstaartdekveren rossig-beige.

Voedsel:
Kieviten zijn voor hun voedsel geheel afhankelijk van de bereikbaarheid van bodemdieren en zij trekken 's winters eigenlijk alleen maar weg indien deze door vorst in de bodem niet meer bereikbaar zijn.

Lengte:
31 cm.

Bronnen: